lördag 14 december 2013

Tomat & Avokadosallad



Ingredienser

1 tomat, tärnad
1 avokado, tärnad
1/2 dl röd lök, hackad
1/2 gurka, tärnad
1 msk linfröolja (eller olivolja)
1 tsk balsamvinäger
1 tsk citronjuice
salt
peppar
valnötter

Dressing

Blanda olja, vinäger och citron. Smaksätt med salt och peppar.

Tomat

Jag tar bort den hårda mitten med en liten kärnhusborttagare innan jag tärnar tomaten.

Blanda

Blanda grönsaker och dressing. Strö över valnötter.

torsdag 12 december 2013

Julens köttbullar i ugnen

Varje år inför julen gör jag en sats köttbullar som jag fryser in för att sedan ta fram julafton. I år låter jag mig inspireras av Italien.


 Ugn 

200 grader, 30 minuter

Ingredienser

1/2 kg nötfärs
5 msk ströbröd
1,5 - 2 dl gräddmjölk (mjölk + grädde efter behag)
1/2 - 1 tsk salt
1 ägg
ca 1 dl riven Parmesanost
1 liten riven gul lök.
1 - 2 klyftor riven eller krossad vitlök
1/2 torkad oregano
1 dl småklippt slätbladig persilja
1/2 - 1 krm svartpeppar

2 - 3 msk smör att steka i

1/2 l  köttbuljong att svalna i (om de ska frysas)

Ströbröd svälla i gräddmjölken

Blanda ströbrödet med gräddmjölken och låt svälla i ca 10 min. Det ska vara lite löst och inte stelna till en torr klump.

Blanda färsen

Blanda ströbrödsblandningen med resten av ingredienserna. Tillsätt ev mer vätska. Forma köttbullar till önskad storlek.

In i ugnen

Ugn 200 grader. Lägg smörklicken i en långpanna. Sätt in långpannan i ugnen och låt fettet bli ljusbrunt. Lägg i köttbullarna och stek ca 30 min eller tills de verkar klara och fått färg. Vänd dem några gånger under stekningen.

Om de ska frysas

Svalna

Häll upp köttbullarna i en lagom stor skål. Häll över buljongen och låt köttbullarna svalna i buljongen.

Frys

När köttbullarna har svalnat. Förpacka dem och förvara dem i frysen.

Gör din egen juice - gurka, päron och citron


Ingredienser

1/2 gurka
1 päron
1/2 citron

Förbered frukterna 

Gurka är faktiskt också en frukt, ett bär. Ett bär enligt Nationalencyklopedin: "en avfallande, mångfröig frukt, som inte öppnar sig, och som har en köttig eller saftig fruktvägg".

Tvätta frukterna noga.  Skala och dela citronen, och ta bort kärnorna. Dela päronet och ta bort kärnorna. Dela gurkan i mindre bitar.

Juicer

Kör allt genom din juicer.

fredag 6 december 2013

Egen senap

Dags att börja göra senap eftersom den ska stå och dra i två veckor.

Örtsenap

Ölsenap


Örtsenap (stark)

Ingredienser 

3 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
2 tsk finklippt färsk timjan (1 + 1)
2 tsk finklippt färsk rosmarin
1 tsk finklippt färsk basilika
0,8 dl äppelvinäger
0,8 dl - 1 dl vatten
1 tsk farinsocker
3/4 tsk salt

3 dagar i förväg

Blanda senapsfrön, 1 tsk timjan och resten av örtkryddorna, vinäger och vatten i en glasburk. Sätt på locket. Skaka om och låt stå i rumstemperatur 2 -3 dagar. Inte längre för då kan senapen bli för skarp i smaken.

Mixa

Kör ingredienserna i glasburken i en mixer, tillsammans med farinsocker, 1tsk timjan och salt. Man kan behöva tillsätta mer vätska om senapen blir för tjock och torr.

Låt stå

Häll senapen i en glasburk och låt stå i kylskåpet 2 veckor innan den används.

Ölsenap (stark)

Ingredienser

0,5 dl Colmans senapspulver
1,25 dl Corona öl
1 - 2 msk vatten
2 tsk gurkmeja
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk maizena mjöl
1/2 tsk citronjuice
1/2 tsk socker

1 dag i förväg

Blanda senapspulver, gurkmeja, 1 msk vatten och öl i en glasburk. Sätt på locket. Skaka om noga och låt stå i kylskåpet över natten. Inte längre för då kan senapen bli för skarp i smaken.

Sjud

Häll över ingredienserna i burken i en skål eller liten kastrull. Häll vatten i botten på en större gryta. Sjud i vattenbad tillsammans med ägg, salt, maizena mjöl. citronjuice och socker, på medelhög värme 4 - 6 minuter.Tillsätt mer vatten så senapen blir lagom tjock.


Låt stå

Häll senapen i en glasburk och låt stå i kylskåpet 2 veckor innan den används.

tisdag 3 december 2013

Världens mat - Ungersk fisksoppa

En mustig och god soppa som passar en kall vinterdag



Man kan göra denna soppa på olika sätt men alla recept måste innehålla gul lök, grön paprika, paprikapulver - och fisk.

Soppan serveras med bröd och en klick creme fraiche. Man behöver inte göra egen fiskbuljong utan kan förenkla det med ett par buljongtärningar istället.

4 portioner

Fiskbuljong

1 kg färsk fisk (småfisk, fiskhuvud, fiskskrov)
1 l vatten
1/2  purjolök (det gröna)
1 gul lök
persiljekvistar
1 morot
1 tsk salt
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 buljongtärning



Fisk

Man kan använda småfisk som man själv har fiskat eller inte är så dyr. Om man rensar en större fisk, kan man använda huvud, ryggben och rom.


Förbered

Förbered fisken - skölj och rensa och dela i mindre bitar. Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.


Koka

Koka upp vattnet. Tillsätt fisk, grönsaker och kryddor. Koka 1,5 timme.

Sila

Sila buljongen.

Fisksoppan


1 kg fiskfilé (gärna av olika slag)
1 l fiskbuljong
1 lök
1,5 tsk paprikapulver (gärna med stark smak)
1 grön paprika
1 stor tomat
1 dl rött vin
(salt)

Creme fraiche, bröd

Dela och hacka

 

Dela fisken i mindre bitar.
Skala tomaten och dela den i bitar.
Hacka löken och den gröna paprikan.



Koka soppan

Tillsätt den delade tomaten, löken, paprikapulvret och vinet. Låt koka 5 minuter.
Tillsätt fiskbitar och grön paprika.
Koka 8 - 10 minuter - tills fisken är klar. 
Smaka ev av med mer salt.

Servera

Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.