lördag 9 november 2013

Pepparkaks-chokladkaka med zucchini - och lingongrädde


Ugn

Sätt ugnen på 175 grader.

Form

Antingen en stor springform, 25 cm diameter, som den på bilden. Eller en liten långpanna. 3 liter ska den rymma på ett ungefär.

Smörj och bröa formen. Smör + skorpmjöl.

Ingredienser

100 g smör
1 dl vegetarisk olja (inte olivolja eller annan smakrik olja)
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl rysk yoghurt (eller liknande)
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk salt
4 msk kakaopulver
6 dl riven zucchini
0,5 dl hackade valnöter
0,5 dl chokladknappar

Smörblandning

Rör ihop smör, olja och socker till en fluffig blandning i en stor skål. Tillsätt äggen, yoghurten och vaniljsockret och blanda noga.

Alla torra ingredienser

I en annan skål. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kryddnejlikor, kanel, salt och kakao. Blanda.

Smörblanding + torra ingredienser 

Vänd ner mjölblandningen i smörblandning.

Zucchini

Blanda ner den rivna zucchinin i smeten.

Ner i formen med smeten. 


Strö över hackade valnötter och chokladknappar
(jag hittade inga chokladknappar i affären denna gången. Bröt sönder en vit chokladkaka istället)

In i ugnen

Baka kakan i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter. Kolla i mitten av kakan med en sticka så den inte är kladdig.

Låt svalna innan kakan stjälps upp

Lingongrädde

Servera kakan med vispad grädde, smaksatt med lingonsylt.