tisdag 24 september 2013

Gör din egen juice - Granatäpple, rödbeta och lingon

En Röding

1 glas juice

Förberedelser

Pilla ut all fröna ur granatäpplet
Skala och dela rödbetorna

Kör genom din juicer

1 granatäpple (frön)
2 dl råa lingon
2 små rödbetor, eller 1 stor

Sila

Sila juicen för att avlägsna ev kärnor 

söndag 22 september 2013

Granatäpple

Köpa grantäpple

De ska vara blanka, runda, utan mörka fläckar och sprickor - och kännas tunga och fylliga. Känns de hårda, torra och lätta har de lagrats för länge.


Lagra granatäpple

Hel frukt kan lagras ca 2 månader i kylskåp. Frön kan lagras 5 dagar i kylen.

Pilla ut kärnorna


Skär av ett litet lock i toppen, så att kärnorna blottas. Man kan se att det är ljusa linjer mellan de olika fröhusen. 



Skär längs med linjerna mellan fröhusen, och genom skalet. Bänd isär de olika delarna. Pilla ut fröna med fingrarna och lägg dem i en skål. De vita hinnorna måste tas bort eftersom de är beska. 



Fröna kan nu ätas som de är, kanske med lite socker på, eller lite vitt sött vin på (eller både socker och vin). 

De kan användas i sallad, matlagning och att göra juice av. 

Juice


Om man gör juice av fröna behöver de silas efteråt för att få bort eventuella hårda kärnor som följt med. 



Det blir inte mycket juice av ett granatäpple. Här har jag spätt ut juicen med lite vatten. Jag tycker granatäpplesmaken är lite i strävaste laget. Man kan nog med fördel blanda med något som gör den sötare. Vindruvsjuice tex, eller ananasjuice eller något annat sött.

Hälsoeffekter

Granatäpple innehåller C-vitaminer och kalsium framför allt - men också B-vitaminer och mineraler. 

Det sägs att granatäpple förbygger prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Också att frukten kan motverka högt blodtryck och minska lagringen av plack i blodkärlen. Samt har en bromsande effekt på åderförkalkning. 


Gör din egen juice - Vindruvor, lingon, citron, ananas och grantäpple

Pink Lady




Pilla ut kärnorna från granatäpplet.
Skala, dela och kärna ur ananas och citron.
Lingonen behöver bara sköljas.

1 granatäpple
1 dl råa lingon
1/4 citron
2 dl vindruvor
5 dl ananas

torsdag 19 september 2013

Konsten att koka en höna och få en god hönsbuljong



1 höna, ca 1 - 1 1/2 kilo
2 l vatten
2 gula lökar i bitar
2 morötter i bitar
2 lagerblad
1/2 - 1 msk salt
10 vitpepparkorn
några persiljestjälkar
2 dl tärnad bladselleri
några kvistar färsk timjan

Koka hönan
Lägg hönan i kallt vatten och salt. Koka upp och ta bort skummet. Lägg i kryddor och grönsaker. Koka under lock.

Koka 2 1/2 till 3 timmar, beroende på hönans storlek.

Rensa bort köttet
Ta upp hönan och låt den svalna. Rensa bort köttet och spara det. Lägg tillbaka skinn och ben i buljongen.

Köttet kan man med fördel äta med ris och en currysås.

Koka buljongen
Låt buljongen med skinn och ben och kryddor och grönsaker, koka i minst 30 minuter - utan lock. Utan lock kommer vattnet att reduceras och smaken blir starkare.

Bindväv kommer att omvandlas till gelatin och den smakrika märgen kryddar buljongen.

Sila buljongen

Låt stelna i kylskåp
När buljongen svalnat tillräckligt för att ställas in i kylen, häll över den i något kärl och förvara den i kylskåpet under natten.

Nästa dag avlägsna fett
Tag ut buljongen från kylskåpet och avlägsna fettet som ligger som ett lock över gelén. Kasta bort det avlägsnade fettet. Buljonen kan sparas i frysen om man inte vill använda den direkt.



tisdag 17 september 2013

Min version av Ceasar Sallad. Cezarina Sallad

Cezarina Sallad


1 portion

Dressing:
1 msk mat-yoghurt 
1/2 msk majonäs
2-4 anjovisfiléer
(anjovisspad) 
(lite peppar)

Krutonger:
1 baguette
olivolja
(vitlök)

Bacon:
3 skivor bacon
(1 tsk dadelsirap eller lönnsirap)
(lite mald kanel)

Övrigt:
1 ägg
romansallad
rödlök 
parmesanost
(ev valnötter)

Mixa 
Mixa 2 anjovisfiléer, yoghurt och majonäs, med en gaffel eller en mixerstav. Smaka av med ev fler anjovisfiléer och ev några droppar anjovisspad och lite peppar.

Rostade krutonger
Skiva baguetten i tunna skiva. Gnid ev in dem med riven vitlök. Stek dem på plåt i olivolja, tills de blir guldbruna och krispiga. 

Stekta bacon
Knaperstek baconen, på en plåt eller i ugnen. På slutet, krydda baconen med lite sirap och pyttelite kanel, om man så vill. Låt dem rinna av en halv minut på ett hushållspapper. 

På tallriken
Skär en skiva romansallad på längden. Ringla över dressingen. Riv över parmesanost efter behag. Lägg på några tunna skivor rödlök och strö ev över bitar av valnötskärnor.

Skala och dela ägget. Lägg upp krutongerna lite snyggt och till sist baconen. 


lördag 14 september 2013

Gör din egen juice - butternutpumpa, äppel, morot, ingefära och citron

Ett glas Solskensjuice




Skala, dela och ta bort kärnor från frukt och grönsaker

1/2 butternutpumpa (butternutsquash)
2 äpplen
1-2 morötter
1/4 citron
2 cm ingefära

måndag 9 september 2013

Gör din egen juice - Mango, rödbeta, grapefrukt och morot



Skala och dela grönsaker och frukt

Gör juice av:
1 mango
1 stor rödbeta
1/2 grapefrukt
en stor morot

lördag 7 september 2013

Dessert - Mango med mascarponekräm


Tina
frusen mango - lagom till att fylla ett halvt glas

Vispa
2 msk mascarpone
2 msk vispgrädde
1 tsk strösocker

Krossa
Några pinjenötter eller pistagenötter

Fyll
glaset med mango. Klicka över krämen. Toppa med nötter.

tisdag 3 september 2013

Bröd - Pitabröd


ca 8 - 10 dl vetemjöl, eller fullkornsmjöl
2 tsk salt
2 tsk torrjäst
2 msk olivolja
4 dl vatten

Blanda det mesta av mjölet, salt, jäst, och olja in stor skål.
Värm vattnet till ca 40 grader.
Blanda vattnet med det övriga i skålen.

Knåda degen i minst 5 minuter, tillsätt mer mjöl om det behövs. Knåda tills degen är blank och mjuk.

Låt degen jäsa övertäckt i kylskåp under natten.


Häll upp degen på mjölat bord, rulla ut den och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en boll och platta ut den lite.

Låt jäsa övertäckt i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.



Kavla ut varje bit till rundlar och lägg dem på plåtar, på bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta 10 minuter.

Pensla varje bröd med vatten och sätt in plåten i ugnen.



Baka 3 - 5 minuter. Bröden ska vara "puffiga", lätta och fått lite färg.

Pitabröd kan förvaras i kylskåp och värmas upp innan användning.

Pitabröd äts i många länder runt Medelhavet, på Balkan, i Mellanöstern och Indien. Det arabiska ordet för Pita är "Khubz".

Man kan äta det till en maträtt för att skopa upp såsen, strimla det i en sallad, eller skåra det och fylla det med något.


måndag 2 september 2013

Världens mat - Ghee även kallat klarat eller skirat smör



Smält ett paket osaltat smör på svag värme i en kastrull.

Låt det värmas under en timme.

Rör INTE i det, men titta till det lite då och då så det inte bränns i botten. Om det börjar bli brunt, stäng av värmen ett tag.

Låt svalna några minuter. På ytan har nu bildats en skorpa - skumma bort den.

I botten finns en vit vätska. Den vill vi inte ha.


Lägg ett kaffefilter eller en silduk i en sil. Placera silen över en skål. Häll över det varma fettet i filtret, utan att få med bottensatsen. Om fettet i filtret stelnar för mycket kan man värma det igen. 


Häll det rena gyllene fettet i en burk med lock. Detta är vårat Ghee.



Ghee stelnar i kylskåpet men smälter igen när det värms upp.

Ghee är en sorts klarat smör som används mycket i södra Asien i olika rätter. Det har lång hållbarhet och tål hög uppvärmning. 


Världens mat - Sweet Lassi


Mixa till 1 glas:
1 dl rysk yoghurt
1 dl vatten
1 tsk strösocker
1 liten nypa salt (bara några korn)
(ev frukt eller bär)

Gör drinken kall genom att lägga i några is bitar.

Lassi är en populär yoghurtdrink i Indien. Man kan blanda yoghurten med vatten, kryddor och ibland frukt.

I Sweet Lassi har man socker istället för kryddor. Ofta också frukt eller bär.



söndag 1 september 2013

Smoothie - Päron, banan, mjölk, vaniljglass, kanel och vispad grädde



Befria päronen från kärnhus, skala och dela frukten.

Mixa:
2 päron
1 banan

Med:
1/2 mjölk
2 msk vaniljglass

Vispa:
2 msk grädde
1/2 kryddmått kanel
1/2 kryddmått vaniljsocker

Häll upp:
Häll upp smoothien i ett glas. Toppa med en klick kanel-grädde och pudra över lite kanel.