lördag 10 november 2012

Polenta-panerad spätta

Polenta eller majsgryn som de också kallas, är små gryn framställda av majskornets kärna.

De ser ut som gula mannagryn och ger en vacker gul panering.

Majs innehåller inte gluten och är därför ett glutenfritt alternativ till ströbröd. 

Stekt polenta-panerad rödspätta 

Du behöver:
En flådd (på ovansidan) och rensad rödspätta 
ett ägg
polentagryn
salt
peppar 
smör

Gör så här:
Skölj fisken och torka den torr med hushållspapper.



Salta fisken på insidan och utsidan.
Blanda polentagryn med lite peppar.
Vispa upp ett ägg.

Pensla fisken med det uppvispade ägget.
Panera fisken med polentagrynen på båda sidor och låt fisken vila några minuter.

Värm upp smöret i en stekpanna. 
När smöret blivit svagt brunt, lägg i spättan med ovansidan neråt.
Låt steka i ca 4 minuter på svag värme.
Vänd och stek 4 minuter på undersidan.
Vänd bara en gång. 



Servera med potatismos, sallad, citronklyftor eller kanske spenat, äggröra, rårivna morrötter. Yoghurt smaksatt med pepparrot kan också vara gott till.